Skötsel-/tvättråd

Smycken 
Håll dina smycken fina genom att ... 
...undvik all kontakt med vatten och fukt, även när du tränar. 
...förvara dem inte i badrummet, fukt och vatten påskyndar slitage och oxidering. 
...ta av smyckena när du lägger dig 
...vänta med att ta på dig dem tills efter du tagit på kräm, parfym eller hårspray för att undvika missfärgning. 
...förvara dina smycken i ett smyckeskrin eller på annat sätt som förhindrar repor. 
...använd bara en fuktig trasa när du ska rengöra dem. Starka rengöringsmedel mår de inte bra av.

Kläder 
Allmänt 
* Tar du hand om dina plagg och hanterar dem varsamt vid tvätt kommer de se fina ut och hålla länge. 
* Plagg med extra detaljer skall vårdas varsamt. I många fall är det bäst att tvätta för hand då maskinen kan skada plaggen och även tvärt om. Vid maskintvätt ska du alltid ta bort avtagbara detaljer innan tvätt. Tvätta ut och in och om möjligt även i tvättpåse. Var även extra försiktig vid användning för att undvika att detaljerna lossnar eller skadar övriga produkter. 
* Undvik torktumling 
Dropp- eller plantorka dina plagg i största möjliga mån istället för att torktumla. 
* Sköljmedel 
Undvik sköljmedel då de sliter på elastantrådar samt bidrar till ökad kemikalieanvändning i hushållen. Det blir dessutom mer kemikalier för reningsverken att ta hand om.

Viskos samt andra syntetplagg.
Viskosplagg och viskosblandade plagg krymper lätt efter tvätt. Det är viktigt att komma ihåg att sträcka plagget och även stryka det med ånga för att återfå ursprunglig storlekt och form.

Ull
Det allra bästa är att vädra ullplagg och ullblandade plagg eftersom dessa är känsliga för tvätt. I fuktig luft rengörs ull allra bäst. Om plagget tvättas är det viktigt att vara försiktig och att använda fintvättmedel. Tänk på att använda ull/fintvättprogrammet på maskinen eller tvätta för hand. Grovstickade plagg kan tappa formen efter tvätt och om dessa torkas fel. Vrid inte ur ditt plagg utan pressa ut överskottsvatten. Tänk därför på att alltid sträcka plaggen efter tvätt och plantorka för att bevara den ursprungliga formen. 

Chiffongmaterial Handtvätt.
Inget sköljmedel.

Siden
Använd enzymfritt sidentvättmedel. Inget sköljmedel. 

Förläng användningen.
Tänk på att skänka dina gamla plagg till återvinning eller till hjälporganisationer när du inte längre använder dem, på så sätt förlänger du livslängden på dina plagg. Glöm inte att du också kan laga eller sy om dina gamla plagg. Ett bra sätt att göra dina plagg mer personliga!